ALIVIO centrum - Detail uživatele: Mgr. Julie Lipská

Alivio centrum

Detail uživatele: Mgr. Julie Lipská

Mgr. Julie Lipská
Klinický psycholog, Jóga terapie
tel: 603756381     e-mail: lipska@aliviocentrum.cz

Zde uvádím nejčastější otázky a odpovědi týkající se terapie, při které se pracuje s tělem pomocí jógy.

1. Je tato forma terapie vhodná pro každého?

V podstatě ano. Kontraindikací jsou obtíže psychotického rázu. Problém není věk, špatná fyzická kondice ani nadváha, naopak to může být důvodem k zahájení takovéto práce s tělem.

2. Pro koho a pro jaké obtíže je terapie spolu s jógou doporučována?

Dle mnoha studií jóga přináší úlevu od velmi různých potíží, což je dáno jejím celkově ozdravným působením na člověka. Ze své zkušenosti mohu tuto terapii doporučit klientům :

- trpícím dlouhodobým stresem; jóga uvolňuje přetížený sympatikus a aktivuje parasympatikus, čímž snižuje hladinu kortizolu v krvi a naopak napomáhá vylučování endorfinů a serotoninu (mimo jiné zodpovědné za kvalitní spánek).

- s potížemi úzkostného rázu; díky různým pozicím a jemné práci s dechem lze pomoci uvolnit oblast hrudníku - mezižeberní svaly, ramena, hrudní páteř, bránici, které bývají při úzkostech nepříjemně stažené.

- s psychosomatickými obtížemi; díky pomalému a vědomému provádění pozic umožňuje s tělem opět navázat kontakt, což někdy samo o sobě může mít ozdravný účinek.

- po dlouhodobé nemoci jako je např.rakovina; i zde platí, že laskavé a nenásilné napojení se na své tělo může být přínosem při překonávání radikálních proměn, které rakovina může způsobit.

- klientům, kteří hledají nebo chtějí něco ve svém životě nebo na sobě změnit; jóga je mocný katalyzátor nenásilných ale hlubokých změn.

V případě, že si nejste jisti, jestli by vám terapie mohla pomoci právě s vašimi obtížemi, prosím kontaktujte mě.

3. Je jóga náboženství? Nebo je nějak spjatá s některým náboženstvím?

Ne. Jóga není náboženství ani žádné náboženství nepropaguje. Jóga může mít duchovní dimenzi, pokud ji tak budeme vnímat, ale může také být čistě o provádění pozic a správném dýchání. Duchovní dimenzí se zjednodušeně řečeno rozumí uvědomění si sebe sama a seberealizace v tom nejlepším slova smyslu.

4. Co když mi bude cvičení nepříjemné?

To se může stát. Při cvičení se protahují a různě aktivují části těla, které možná nejsou zvyklé, že se s nimi něco děje. To může vyvolávat různé pocity, od příjemných (uvolnění, radost) až po nepříjemné (bolest, vztek apod.). Vždy o tom ale můžeme mluvit a probrat, co se právě děje a případně proč. Jóga a celkový přístup je velmi jemný, a tak se toto děje velmi zřídka. Klienti spíš vnímají, že mají někde ztuhlé tělo nebo se jim nedaří dýchat tak zhluboka, jak by chtěli.

5. Za jak dlouho mohu očekávat nějakou viditelnou změnu?

To je velmi individuální. Záleží na problému, se kterým klient přichází, na tom jak často chodí na terapii a na mnoha dalších věcech (např.na jeho osobnosti, ochotě sdílet apod.). Jóga je jemná práce s tělem, která většinou nepřináší náhlé a velké změny. Je to proto, že díky józe a terapii se klient učí vnímat sám sebe a své prožitky, a tak sám sebe poznává, tudíž veškeré změny, které se odehrávají, vychází pouze z něj, jóga a terapie jsou katalyzátory. Pokud ale k sobě bude klient vnímavý, začne si všímat, že některé věci se mění už po pár sezeních. Na fyzické rovině se práce většinou promítne nejdříve do dechu.

 

Pokud byste se ještě chtěli na něco zeptat, prosím kontaktujte mě.

Jméno:  Heslo: 
Zapamatovat: 
sitemap xml sitemap